Pages

Sunday, June 21, 2009

Spion van Oranje (2009)


"Leuk stofje, daar zou je een vestje van moeten maken"
ROFL


Als Nederland wordt bedreigd door de terroristische tweelingbroer van de onhandige couturier Francois van Vliet, is Francois de enige die ons kan redden. Francois moet de plaats van zijn broer, Bruno, innemen om hem te stoppen. Bruno beraamt plannen om Nederland te vernietigen en Francois moet zich ontpoppen tot redder des vaderlands.Hij wordt in deze missie bijgestaan door geheimagenten Mustafa en Lena. Het is echter nog maar de vraag of Francois zelf niet meer schade aanricht dan zijn broer."

Met in de hoofdrollen: Paul de Leeuw, Najib Amhali en Jennifer Hoffman en daarnaast rollen voor Nelly Frijda, Plien van Bennekom, Fred Goessens, Hans Kesting en cameo's van veel bekende Nederlanders.

Jammer dat de film zo afgekraakt wordt, ik vind em leuk!

Hokjes? Oliehoek is er niet bang voor. Zijn bioscoopdebuut Vet Hard (2005) was ook al een gitzwarte actiekomedie. Maar: ‘Het zijn nu eenmaal films die ik graag zie en graag wil maken’. Bovendien is Spion van Oranje géén Vet Hard 2, benadrukt hij. Het is iets minder duister, iets cartoonesker. ‘Ik droom ervan een James Bond-film te maken, maar met Nederlandse budgetten lukt dat natuurlijk niet. Dan maar soort een anti-James Bond, dacht ik.’

In Spion van Oranje is dat de homoseksuele modeontwerper François (Paul de Leeuw), een geheimagent tegen wil en dank. Zijn kwaadaardige tweelingbroer Bruno (ook Paul de Leeuw) wil een aantal typisch Nederlandse doelwitten opblazen en François moet dat zien te voorkomen. Verder valt er uit de opmerkingen van de acteurs tijdens deze 39ste draaidag op te maken dat bruiningskabines, sokken, het Paleis op de Dam en vetafzuigmachines belangrijke delen van het verhaal uitmaken.

Het schema van de draaidag leest als een jongensdroom. ‘Superauto stopt abrupt’. ‘De ontploffing’. ‘Water knalt huizenhoog’. Maar vooralsnog worden er simpele rijshots opgenomen langs Amhali, Jennifer Hoffman en Fred Goessens. ‘Dit is materiaal voor de trailer’, roept Oliehoeks vaste cameraman Rolf Dekens spottend. Het enige gevaar is dat hij van zijn karretje kan tuimelen bij een plotselinge stop – wat ook gebeurt.

Ook Amhali en Hoffman – beiden van top tot teen koperbruin gespoten – zijn inmiddels anders gewend. ‘Het is lastig hoor’, benadrukt Amhali. ‘Én acteren, én op de juiste plaats in het shot draaien, én ook nog oppassen dat je die kabels niet in je gezicht krijgt. Zie je dit? Hier?’ Hij wijst naar zijn nek waar een dikke laag make-up elke blessure verdoezelt. ‘Nee? Geen striem? Verdomme! Heb ik iets, zie je het niet!’ Hoffman houdt wel een litteken over aan haar echte acteerdebuut in de bioscoop. Ze is een moedervlek kwijtgeraakt, vanochtend. ‘Ik doe voorlopig alleen nog maar hemdjes aan. Als mensen dan vragen wat ik daar heb, kan ik nonchalant zeggen, ‘Oh, niets. Een stunt. Bij filmopnames.’

Voor Oliehoek is de actie inmiddels dagelijkse kost. ‘Tijdens het draaien zit je wel in een adrenalinekick, maar dat is omdat je zoveel moet doen in één dag. Dus je kunt nog niet echt genieten van de dingen die je laat ontploffen. Pas als je thuis zit en aan het verwerken bent, denk je godsamme, wat hebben we nu weer allemaal gedaan?’ Toch is het geen moment gevaarlijk voor de acteurs; als er echt risico’s zijn, nemen stuntmannen hun rol over.

Bij Oliehoek gaat het niet alleen om stunts, ook om de knipoog. ‘De uitdaging is geloofwaardig maken dat de karakters die stunts echt uitvoeren. Dat je bij een achtervolging gelooft dat Paul de Leeuw in de auto zit. De grootste kick is mensen voor de gek te houden.’
Dat lukt aardig als een crewlid aan komt lopen met Nelly Frijda over de schouder. Althans, zo lijkt het. Het is een pop die naar haar gemodelleerd is. Paul de Leeuw krijgt de pop omgedrapeerd terwijl hij moet spelen dat hij met een parachute naar beneden zeilt. Hij flapt wat met zijn armen. Een repetitie van zeker een uur; een take, en het zit erop. Niet voor niets roemen de acteurs Oliehoeks goede voorbereiding, snelle beslissingen en zijn samenwerking met Dekens.

‘Het trekt wel een spoor op mijn 46-jarige leven’, verzucht De Leeuw, weer op de grond, met gespeelde dramatiek. Met zijn dubbelrol heeft hij het wel écht zwaarder dan de rest. Maar hij is zelf medeverantwoordelijk voor dat idee: hij bedacht het concept van de film samen met Oliehoek tijdens een na-borrel van zijn programma. Oliehoek had net Vet Hard gemaakt, en De Leeuw was zeer enthousiast. Oliehoek: ‘Ik dacht: ik grijp meteen mijn kans en vraag hem of hij de hoofdrol wil spelen.’ De Leeuw had wel wat spijt achteraf. ‘Ja, waarom doe ik dat nu weer, zo’n dubbelrol? En zou de vergelijking niet komen met Bob en Annie? Nee, het is geen ijdelheid. Misschien omdat ik de lat weer hoger wil leggen, en dat kán ook.’ Hij lacht: ‘Ik heb trouwens nog wel geprobeerd er onderuit te komen, een paar weken voor de opnames.’ Maar hij is nu zeer tevreden. Het zijn echt twee verschillende karakters geworden, benadrukt hij. De terrorist is gek, François is liever en stiller. Hij putte voor de laatste uit zijn ervaringen met Alles is Liefde. ‘Juist het ingetogene van Victor heeft goed uitgepakt. Daarom vond ik ook dat François geen van-dik-hout-zaagt-men-planken-type moest worden. Dat is de film zelf al een beetje, met die vette stunts en ongeloofwaardigheden.’

Hoffman is daarom stiekem wel blij dat ze niet zo op de humor hoeft te spelen, zoals Amhali. De actiekomedie is volgens haar ‘een levensgevaarlijk genre’. ‘Het is een dunne lijn waar je op balanceert. Als je erover heen gaat is het flauw en als je ervoor zit, werkt de grap niet. Van wat ik nu al gezien heb, zitten we er precies bovenop.’ (cinema.nl)


Spion van Oranje (Officiële Trailer)


No comments:

Post a Comment

Disclaimer

dimhirwen.blogspot.com disclaims any and all responsibility or liability for the accuracy, content, completeness, legality and reliability of the information and links displayed on this website. You (the visitor) understand and agree that dimhirwen.blogspot.com can not be held responsible for any damages or other problems that may result from use of this website.